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FINALIZED:  Jan 10, 2024 
 
SUBJECT:   Relief Valve Capacity Factors when Engine Drive Compressors are 

Present. 
  
BACKGROUND: IIAR 2-2021, Section 15.3.9 states that where combustible material is 

stored or installed within 20 ft. of an ASME stamped vessel or heat 
exchanger, the capacity factor (f) used in the formulas for calculating the 
capacity of relief valves shall be increased from 0.5 to 1.25 (for ammonia 
refrigeration systems). This is equivalent to 2.5 times the normal capacity 
factor for ammonia. IIAR-CO2-2021, Section 11.3.8 also states that the 
capacity factor shall be increased by a factor of 2.5 where combustible 
materials are stored within 20 ft of an ASME stamped vessel or heat 
exchanger.  

 
QUESTION 1: 
  
Does the requirement that an additional factor of 2.5 be multiplied times the "f" factor apply to 
the sizing of relief valves for ASME pressure vessels or heat exchangers, when an internal 
combustion engine is utilized as a prime mover for refrigeration system equipment within 20 feet 
of the ASME vessel or heat exchanger? 
  
ANSWER 1: No.  
 
QUESTION 2: 
  
Does the requirement that an additional factor of 2.5 be multiplied times the "f" factor apply to 
the sizing of relief valves for ASME pressure vessels or heat exchangers, when flammable 
refrigerant is in a closed-circuit refrigeration system within 20 feet of the ASME vessel or heat 
exchanger? 
 
 
ANSWER 2: No.  
 
 
 



 

QUESTION 3: 
  
Does the requirement that an additional factor of 2.5 be multiplied times the "f" factor apply to 
the sizing of relief valves for ASME pressure vessels or heat exchangers, when flammable 
secondary coolants are in a closed-circuit refrigeration system within 20 feet of the ASME vessel 
or heat exchanger? 
 
 
ANSWER 3: No, if there is no condition where the secondary coolant is open to 

atmosphere.  
 
QUESTION 4: 
 
Does the requirement that an additional factor of 2.5 be multiplied times the "f" factor apply to 
the sizing of relief valves for ASME pressure vessels or heat exchangers, when piping containing 
flammable fuel for internal combustion engines or space heating equipment is located within 20 
feet of the ASME vessel or heat exchanger? 
 
 
ANSWER 4: No. However, if there is a fuel tank or storage vessel within 20 ft. of the 

pressure vessels or heat exchangers, a 2.5 multiplier would be applied.    
 
 
 
COMMITTEE 
ACTION: None.  
 
  


